AQUATICA 5

 

Med NIKON´s nye flagskib - NIKON F5 - på markedet i 1996 måtte der komme et nyt undervandshus fra AQUATICA til denne model. Jeg har kigget AQUATICA 5 undervandshuset og NIKON F5´eren nærmere igennem med en lup.

 

NIKON F5´eren er noget af det ypperligste stykke fotografisk værktøj en fotograf kan få i hænderne inden for kategorien 35 mm kamera. Årsagerne er mange, men F5´erens hurtige og præcise autofokusering, valgmulighed for 5 forskellige fokuspunkter, filmfremføring på op til 8 billeder i sekundet gør dette kamera til noget helt unikt og 3D lysmåling med Nikons D-objektiver.

Endvidere er der mulighed for at ændre alverdens funktioner på kameraet. Du kan få kameraet til at virke som du ønsker f.eks. om lukketiden eller blændevalget skal gå op eller ned når du drejer kommandohjulet med eller mod uret, om filmen automatisk skal spole frem når bagstykket lukkes eller ej, hvor længe lyset skal være tændt i søgeren m.m.m..

 

Til F5´eren findes der også en sportssøger ala søgeren på NIKONOS RS. Med denne søger monteret er kameraet noget af det mest brugervenlige for undervandsfotografer med dykkermasker. På sportsøgeren sidder lysmålingssystemet - matrix, spot eller centervægt måling. Disse lysmålingssystemer kan du også ændre under vandet øverst på undervandshuset. Husk bare at hvis belysningsvalget er matrix når kameraet sættes i undervandshuset skal valget på undervandshuset også være matrix. Man kan også se lysmålingsvalget i søgeren.

 

En af de nye funktioner er at blænden kan styres via et hjul på kamerahuset. Blænden på objektivet sættes på 22 og kan justeret i 1/3 blænder via et blændehjul på kamerahuset. Hjulet sidder lige neden under udløseren på kameraets frontside. Samme sted bare på bagsiden af kamerahuset sidder hjulet til lukkehastigheden. Dette hjul fungerer også som kommandohjul. Lukkehastigheden kan vælges i 1/3 hastigheder, hvilket vil sige at du kan bruge lukketider på 1/6 sekund på bl. 7,1!!!!  Disse funktioner kan du også bruge benytte under vand da 2 gummihjul går ind på blænde- og lukkehastighedsvælgeren. På højre side af undervandshuset sidder 2 hjul 6-7 cm. fra hinanden hvor man kan ændre lukketid og blændevalg under vandet.  Det eneste der ikke er så smart er, at man skal betjene lukkehastigheden og blænden med samme hånd (højre).

 

Ønsker du at betjene blænden via et blændegear som på traditionelle kameraer kan du også bruge denne mulighed. Den udvendige blændevælger til blændegear sidder på venstre side af huset, med angivelse af blænderne fra 2,8 til 22 (kun i hele blænder). På samme måde kan fokus også ændres manuelt via et gear. Dette hjul bruges også hvis man benytter en zoomoptik til at zoome ind og ud.  Hvis man vil ændre fra autofokus til manuel fokus kan man ændre dette valg på en lille tap forrest på kamerahuset. Valgmulighederne er M (manuel) S (single-autofokus) og C (kontinuerlig-autofokus). Disse valg kan du også foretage under vandet. Udvendig på undervandshuset er der en gennemføring til denne funktion. Denne funktion skal også synkroniseres før kameraet monteres i undervandshuset.

 

Udløseren på undervandshuset er elektronisk og fint placeret for udløsning af lukkeren via pege- eller langefingeren. I forhold til en mekanisk udløser er den elektroniske udløser lidt vanskelig at bruge. Med en mekanisk udløser har man mere føling med udløsning af lukkeren. Vandringen på den elektroniske lukker er lang så mulighed for “hovsa” skud er ikke stor. Kameraet kan tændes og slukkes under vand. Normalt er der lås på denne funktion, men på gemmenføringen til denne funktion bliver låsen sat ud af funktion, hvilket muliggør at man kan tænde og slukke for kameraet. Endvidere kan man også tænde for lyset på kameraets kameraets LCD-display. Hvis MF28 databagstykket er monteret bliver det også lyst op i grønt lys. En meget nyttig funktion ved dykning i mørkt vand.

 

Fokuspunktet kan ændres til 5 forskellige steder som ses i søgeren. Denne funktion kan du også benytte under vand. Dog sidder knapperne til højre/venstre/op/ned fokusvalg meget tæt på hinanden. Jeg tror at denne funktion er svær at benytte under nordiske himmelstrøg, hvor vi normalt dykker med store handsker. Uden handsker er det ikke noget problem at betjene fokusområdet. Ønsker du at låse fokusområdet fast i midten eller til højre/venstre side kan du ændre dette. Der er dog ikke muligt at låse funktionen op igen under vandet.  Filmfølsomheden, BKT-funktion og blitzsynkronisering kan du også ændre under vandet. Filmfølsomheden kan ændres fra DX-kodet til 6400 ASA. Med BKT-funktionen kan du belyse dine billeder med 0,3 eller 0,7 eller 1,0 blænde + og -. Det første billede bliver korrekt belyst, det andet billede bliver overbelyst med den blændeangivelse du ønsker, og det tredje billede bliver underbelyst med samme blænde som overbelysningen. Det vil sige, at du hurtigt kan forevige en vanskelig optagelse og være sikke på at et af billederne er korrekt belyst. Du får 3 forskellige belysninger af billedet uden at skulle ændre blænde, hastighed eller filmfølsomhed. Du kan også ændre over/underbelysning til den ene side med 0,3 eller 0,7 eller 1,0 blænde. Der er i alt 9 forskellige muligheder som du kan vælge.

 

Blitzsynkroniseringen kan også ændres under vand fra udløsning af blitzen når lykkegardinet er kørt helt frem eller lige før det kører tilbage. Hvis du benytter program (P) eller blændeprioriteret (A) kan du også benytte “SLOW” funktionen. Ved “SLOW” får man oplyst baggrunden så den ikke fremstår helt sort. En fin funktion til vragfoto. Lukketiden  er styret af lyset og kameraet op til 30 sekunder.

 

Under vand kan du også vælge program. Der er mulighederne (M) manuel, (A) blændeprioriteret, (S) lukkeprioriteret eller (P) program. Forrest på kamerahuset er der en lille pind der går ned og aktiverer “mode” knappen. På kommandohjulet kan du vælge mellem de forskellige programmer. Pinden der aktiverer “mode” knappen er med gevind så programvalg kræver at man skruet pinden med til mode er aktiveret, vælger det ønskede program og derefter skruer pinden ud igen så “mode” ikke længere er påvirket. Kameraet virker ikke hvis “mode”funktionen er aktiveret. Ved siden af “mode”-pinden er der en pind til valg af +/- korrektion. Denne pind virker også via gevind. Denne funktion er måske en smule overflødig hvis man benytter manuel lukketid og blænde eller BKT-funktionen.

 

Til kameraet findes der 2 domeporte i 6 og 8 tommer og 2 macroporte til 60 og 105 mm. Der er bajonetfatning til portene. Alle porte er lavet i akryl. AQUATICA 5 huset er meget kompakt. Når der skal skiftes objektiv er det næsten umuligt at få en finger ned på kamerahuset og trykke på objektivlåsen. Det har AQUATICA løst med en gennemføring så du på ydersiden af undervandshuset kan trykke på objektivlåsen og skifte objektiv.

 

På kamerahuset kan der monteret op til 2 blitzstik. Tilbagespoling af filmen er ikke det man spilder mest tid på. Det tager knap 4 sekunder at få spolet en 36 billeders film tilbage. En dårlig ting er, at det er vanskeligt med normale fingre at komme ind og få låst tilbagespolingshjulet op, så bagdækslet kan lukkes op og man kan skifte film. Der skal en tændstik til hjælp eller kamerahuset skal afmonteres.

 

Af ekstra udstyr som AQUATICA anbefaler er et databagstykke - MF28. På  databagstykket kan du aflæse blænde og hastighed, men det finder du også i søgeren. Endvidere kan du i søgeren se lysmålingsvalg, programvalg, billedtæller, om +/- korrektion er aktiveret, hvor fokusfeltet er placeret og et rødt blitzsymbol der lyser , når blitzen er klar.

 

Da kameraet til denne artikel skulle monteres i undervandshuset var der problemer med at få det hele til at passe sammen. Det viste sig at når MF-28 databagstykket er monteret på F5´eren så skal 4 tapper på gennemføringen til fokusfeltet først fjernes. Ellers kan bagstykket på undervandshuset simpelthen ikke spændes fast.  Disse tapper betyder, at du også kan benytte de 5 fokusfelter i undervandshuset uden at MF-28 databagstykket er monteret. Et must er dog at sportsøgeren er monteret.

 

Undervandskameraet er vandtæt til 100 meter. Huset vejer over vand 3,4 kg. Uden  indhold i og med spejlreflekskamerahus monteret er vægten 6 kg. Undervandshusets mål er bredde 254 mm, højde 216 mm og dybde 140 mm. Undervand er vægten 0,22 kg. Men denne vægt afhænger af hvilken optik der er monteret og om der er monteret en 6 eller 8 tommer domeport.

 

En af de få ting det ikke er muligt at ændre under vand er filmfremføringssystem. Det skal du vælge før du lukker undervandshuset. Hvis du bruger "CH" som er hurtigste filmfremføring med 8 billeder i sekundet, kan du lige komme ned under vandet før du igen skal op og skifte film. Nu er det snart et krav, at vi undervandsfotografer vil have film på mindst 50 eksponeringer.

 

Jeg glemte lige, at fortælle at huset er støbt i aluminium og farven er grå. AQUATICA 5 bliver holdt sammen via 3 spænder - en på hver side og en i toppen.

På spænderne er der en speciel låsemekanisme der sikre at man ikke kommer til at løsne spændet ved et uheld på en dykning. Montering af en akustisk fugtighedsalarm vil advare dig om dette (ekstraudstyr). Prisen for en AQUATICA 5 + 6 tommer domeport + kamerahus + sportsøger + MF28 databagstykke + 20 mm objektiv koster ca. 65.000 dk.kr.!!!!

 

KONKLUSION:

 

Med alle de gennemføringer der er til dette hus skal man tænke klart når kameraet sættes i huset. Alle gennemføringer skal være indstillet rigtigt for at virke efter hensigten under vand.

 

Det er genialt at man kan ændre blænden på kamerahuset bare objektivet er et autofokusobjektiv. Det betyder, at alverdens piratobjektiver nu kan bruges under vand. Det eneste ikke NIKON-objektiv man til AQUATICA´s undervandsserie kan få blændegear til er SIGMA´s 14 mm super vidvinkel på 114 grader.

 

Omvendt er det en mangel at det er så besværligt at skifte film i kameraet mens det er monteret i undervandshuset. I alle andre AQUATICA undervandshuse er det kendetegnende, at man kan skifte film uden at afmonterer kamerahuset.

 

AQUATICA 5 med indhold er noget af det fedeste og mest gennemførte man som undervandsfotograf kan ønske sig, men når dette er sagt har hele sættet også en kedelig side, der ikke er til at komme uden om - PRISEN. Med sådan en pris er målgruppen professionelle fotografer, private/offentlige firmaer eller lottomillionærer. Jeg har allerede købe en kupon til næste lørdag, så måske er jeg heldig???

 

 Tilbage                                               Galleri                                                      Forside