Danmarks Sportsdykkerforbunds DM i UV-FOTO 2001.

Traditionen tro havde DSF´s fotoudvalg igen i 2001 inviteret forbundets medlemmer til DM i undervandsfotografering. Rammen om dette års mesterskab var Anneberg Vandrehjem i Nykøbing Sjælland. Jeg deltog i begivenhederne, og har her denne beretning.

DM i uvfoto går på tur landsdelene imellem. Sidste år var det på Fyn. I år var det på Sjælland, og til næste år er det i Jylland. Så er der ikke nogen landsdel, der bliver forbigået (når man ikke tager Bornholm med). Gad vide om der overhovedet er nogle undervandsfotografer på den danske klippeø?? Jeg har ikke i de år, jeg har deltaget i DM, mødt nogle undervandsfotografer bosiddende på Bornholm.

Fredag aften mødte deltagerne op til et proppet Anneberg. Der var kulturnat på Anneberg og det gjorde at vores hyggesnak og kaffeslapperes blev henvist til kælderen. Dog ødelagde kulturnatten ikke DM-deltagernes nattesøvn, så vidt jeg er orienteret. Ud af de 15 deltagende undervandsfotografer var der i år et pænt antal sjællændere 8 stk., 1 fynbo og 6 jyder.

Lørdag morgen så vejret ikke for godt ud. Vinden blæste godt fra nordvest. Det er lige den vindretning, der er dårligst for hele Nordvestsjælland, men fotoudvalget havde fundet et ”egnet” sted til at afholde årets DM, sagde de. DM skulle foregå på sydsiden af Odden lige syd for Overby Kirke.

Konkurrencefilmene blev udleveret kl. 09.00, og konkurrencen startede en time senere. Da konkurrencetiden er 3 timer, tog de fleste deltagere det med ro. Der var ikke mange undervandsfotografer i vandet på slaget 10.00. Vandet så mildest talt ikke særlig godt ud. Jeg var overbevist om at det skulle blive en gentagelse fra det mest rædsomme DM ved Grenå. Jeg kan ikke huske årstallet, men sigten var så dårlig, at man kunne mærke at man lå på bunden, men man kunne ikke se den!

Der var en tv-fotograf med til hele DM fra TV2 ØST, der fulgte slagets gang hele dagen lige fra briefing om morgnen  til medaljerne blev overrakt. Utroligt hvad små digitalvideokameraer kan lave i vore dage!

Jeg skal måske lige fortælle, at til DM er der frit slag til at kreativiteten kan udnyttes i yderste konsekvens. Det vil jeg da nok mene, at jeg  gjorde i år. Min viv mente, at jeg snød. Dagen før konkurrencen havde jeg været oppe hos en af mine venner, der arbejder på Øresundsakvariet og hente nogle ”modeller”. Det var en levende eremitkrebs, en anemone og 2 søpindsvin, som jeg havde gående i en 50 liters kølekasse. Der var dog nogle af konkurrenterne, der spærrede øjnene lidt op, da de så, hvad det var jeg havde med. Men som jeg fortalte til TV2, var det ikke nogen garanti for medalje at jeg havde taget disse ”genstande” med. Dog sagde Dan Kaasby fra fotoudvalget, at det var godt at han havde set mine modeller, før han havde set mine billeder. Ellers mente Dan, at der var tale om snyd. De dyr jeg havde med, møder man ikke på et normalt stranddyk.

Jeg havde valgt at bruge min 105 mm macro linse. Den giver mulighed for at komme tæt på dyrene, uden at stikke hele kameraet ind i hoved på dem og skræmme dyrene.  Til at holde styr på alle mine ”effekter” som jeg skulle fotografere i deres rette element, havde jeg fået en af mine gode dykkervenner Jan til at hjælpe mig. Der var meget, der skulle holdes styr på. ”Effekterne” skulle ikke genudsættes efter endt fotografering. Det kunne nogle af konkurrenterne jo nyde godt af.

Da vi gik ud i vandet, var jeg meget i tvivl, om det var den rigtige optik, jeg havde valgt. Vandet var meget grumset, og der var ikke mere end 1 meters sigt på 1 meters dybde. Sikke dårligt dykkersted, tænkte jeg. Der var en del søgang med bølger helt ude fra Gniben, der slikkede kysten. Det var denne uro, der gav den dårlige sigt. Bunden inde på det lave vand var lerbund, og det er ikke nogen god cocktail med uro i vandet og lerbund. Mine eder og forbandelser over dykkerforholdene blev dog hurtigt gjort til skamme, da vi var kommet 25-30 meter ud fra kysten. Her begyndte vandet at klare op, og sigten blev efterhånden helt fornuftig. Jeg vil tro, at der hvor sigten var bedst lå den på 6-7 meter.

Vi lagde kursen vinkelret ud fra kysten for at komme ud på noget dybt vand. Det er ikke de store dybder der præger Sejerø-bugten, så efter 15 minutters koncentret svømning var dybden ikke engang 4 meter. Motiver var der ikke så mange af, men der var mange store tobisstimer, der fik en til at drømme hen til sydligere himmelstrøg. Det lignede pludselig en dykkerdestination fra Middelhavet, sådan som hundrede af tobiser svømmede rundt. Disse stimer var ikke lige det jeg havde forventet at fotografere. Jeg gad i hvert fald ikke bruge tid på at fotografere tobisstimen med min macro. Det måtte vente til jeg havde skiftet til vidvinkel. Bunden var mest sandbund med enkelte partier af ålegræs. På grund af det lave vand og bølgerne, var det meget vanskeligt at ligge helt stille på bunden. Selvom jeg lukkede alt luft ud af vesten blev jeg flyttet 15 cm. frem og tilbage over bunden, når der kom en bølge. Særdeles irriterende når man prøver at få et nærbillede af et søpindsvin. Helt galt gik det, da jeg skulle fotografere eremitkrebsen. Da eremitkrebsen, for nogle få minutter får friheden at føle, spurter den hen over sandbunden med mig lige efter. Hver gang eremitkrebsen var i fokus bliver jeg skubbet af en bølge. Efter at jeg havde prøvet at tage ca. 10 billeder af krebsen giver jeg op. Jeg signalere til Jan, at vi skal prøve at svømme tilbage for at skifte optik.

Hele sommeren har Sjællands Nordkyst nærmest været invaderet af stimer af fjæsinger. Mine øjne spejder forgæves efter en nedgravet fjæsing i sandet, men jeg kan ikke finde nogen. Pludselig er der 2 øjne der ligger godt gemt i sandet. Fedt – nu skal der laves nogle portrætbilleder af fjæsing. Fra i sommer er det min erfaring, at fjæsing om dagen ikke er meget for at blive fotograferet helt tæt på, men denne fyr blev bare liggende i sandet.  Jeg skulle lige til at grave fisken fri af sandet med hånden, da jeg kom i tanke om, at det nok ikke var en særlig god ide. Kniven blev i stedet fundet frem. Jeg stak forsigtigt kniven ned i sandet under fisken. Overrasket blev jeg, da jeg kunne mærke   en del modstand. Fisken havde noget mere størrelse end jeg havde regnet med. Da hele hovedet kom til syne i sandet, blev jeg overrasket. Det var ikke en fjæsing jeg havde fundet, men en skrubbe. Nå ja i mangel af bedre blev den hurtigt fotograferet helt tæt på. På vej tilbage så vi et par isinger og endnu en nedgravet skrubbe.

Oppe på land skulle der skiftes optik fra macro til 16 mm fiskeøje. I mellemtiden fik modellerne lidt frikvarter i kølekassen. Der var 50 minutter til at tage de sidste 10 billeder. Med den fine sigt ville jeg koncentrere mig om et modlysbillede, måske med en stime tobis??. Jeg aftalte med Jan, hvordan han skulle bevæge sig i vandet, inden vi atter begav os ud i det våde element. På vej ud, var det som om sigten var blevet lidt dårligere. Den fine sigt var der ikke så meget af. Det lykkedes heller ikke at finde den helt rigtige tobisstime. I stedet blev der lavet nogle modlysbilleder som aftale, men jeg var ikke helt tilfreds med forholdene. Efter billede 37 var det bare med at komme i land. Der var 10 minutter til at filmen skulle afleveres.

4 minutter før konkurrencetiden udløb blev min film afleveret. Nu var det spændende, om mine forsøg blev en succes eller fiasko. Imens filmene blev fremkaldt på Anneberg af fotoudvalgets transportable fremkaldeanlæg, blev de medbragte madpakker spist på stranden. Det var efterhånden gået hen og blevet helt fint vejr, når man kunne finde læ for vinden.

Sidst på eftermiddagen kunne de hungrende undervandsfotografer få resultaterne af deres anstrengelser tidligere på dagen at se. Hver deltager må vælge op til 4 billeder ud, der kan deltage i DM. Mit forsøg var ikke helt  som jeg havde forventet, men det var altså for sent nu. Der var nogle skarpe og velbelyste billeder på filmen, men ikke nogle ”whaooooo” billeder iblandt. Jeg havde fundet så mange motiver at fotografere, at der var mere end de 4 billeder som man højst må indsende. Min deltagelse blev til et billede af eremitkrebsen, et nærbillede af søstjernen, et nærbillede af skrubben og et modlysbillede af Jan. Så måtte det briste eller bære. Der var enkelte deltagere der ikke mente, at de havde nogle billeder der var gode nok til at deltage overhovedet. Der blev afleveret i alt 45 billeder som dommerkomiteen skulle bedømme. Imens dommerkomiteen havde travlt, var tiden fremskredet til aftensmad.

Efter aftensmaden måtte vi vente næsten en time på dommerkomiteens dom. Lysbilledfremviser og lærred blev sat op, og alle deltagere var meget spændte. Før vi fik billederne at se, sagde dommerne at det ikke havde været nogen nem opgave. Der var mange flotte billeder, men det var lykkedes at finde frem til et billede, der var det bedste. Det skulle vi nok få at se – til sidst.

Det som undervandsfotograferne mest havde fotograferet var vandmænd, krabber, fladfisk og tobisstimer. Billederne bliver delt op i 3 klasser. Den der er de mindst godt kommer først. I midten kommer de billeder der er gode, men ikke helt så gode som toppen. I denne kategori blev mit vidvinkelbillede og søpindsvin- og skrubbeportrætet placeret. Da der var 10 billeder tilbage blev der givet placering med 10. pladsen først og så videre. Mit eremitkrebsbillede fik en 9. plads. 3. pladsen gik til Jesper Mørch fra Århus med et portræt af en fjæsing, så de var åbenbart derude. 2. pladsen gik til Peter Munk fra Ålborg med et billede af en vandmand taget på hurtig lukketid, så baggrunden blev helt sort. 1. pladsen gik også til Peter Munk med et portræt af en panserulk. Igen et billede taget på hurtig lukketid med helt sort baggrund og kun hovedet og brystfinner lyst op. TILLYKKE til PETER og JESPER.

Igen var det et godt arrangement DFS´s fotoudvalg havde stablet på benene. Jeg kan kun opfordre undervandsfotografer til at deltage i dette arrangement. I 2002 finder DM i uvfoto sted i Jylland i første hele weekend i september. Jeg håber, at vi ses.

 

 

Tilbage                        Galleri                           Forside