DM i uv-foto den 3. september 1999.

I 1999 havde Dansk Sportsdykkerforbunds fotoudvalg indkaldt til Danmarksmesterskaberne i uv-foto. Selve konkurrencen blev afviklet ved Begtrup Vig på Djursland i det bedste vejr Voldborg kunne levere. Følge med i denne lille reportage

Rammen om dette års DM i uv-foto var De 7 Øre ved Ebeltoft. Bedre omgivelser kan man næsten ikke ønske sig hvis det skal være under danske himmelstrøg. 18 fotografer fra Jylland, Fyn og Sjælland havde meldt sig under fanen. Snakken gik livligt om hvor der skulle dykkes. Dykkerstedet bliver vanen tro ikke offentliggjort før en time inden selve konkurrencen. Så er der ingen der i forvejen kan lave store tidskrævende opstillinger. Der er nemlig ikke mange regler der skal overholdes. Billedet til konkurrencen skal tydeligt angive at være taget under vandet. Så er der ellers frit slag til kreativiteten. Alle remedier og effekter er tilladt at benytte. Det har man dog ikke set så meget til de sidste par år. Tidligere var det mere anvendt at der blev brugt sneglehuse fra sydlige himmelstrøg, små kobberdykkerhjelme, ankre o.s.v..

KL. 09.00 fik hver deltager udleveret en 36 billeders lysbilledfilm. Det første billede skal være et selvportræt. Så kan dommerkomiteen se hvem filmen tilhører. Efter udlevering af film blev det offentliggjort at konkurrencestedet blev "knolden" ved Begtrup Vig. Et af jydernes foretrukne dykkersteder der byder på alt fra små eremitkrebs og nøgensnegle til bundgarn, tang- og ålegræsskov, kampesten og sandbund. Konkurrencen startede kl. 10.00 så deltagerne fik travlt med at komme af sted.

Det eneste minus ved konkurrencestedet var at der ikke var parkeringsforhold til alle deltagernes biler. Det fik den lokale bonde at føle da han pludselig kom kørende for at høste sine afgrøder. Vi beklager forstyrelsen!

Vejret var underskønt med ingen vind og høj sol. Man skulle ikke tro at vi var først i september måned. Deltagerne havde travlt med at komme i dragterne så de 3 konkurrencetimer kunne udnyttes så effektivt så muligt. Nogle deltagere dykkede i tørdragt. De beklagede sig lidt over det gode vejr. Vandet var 17 grader varmt så våddragt var rigeligt. Endnu en af de få regler som fotoudvalget tager seriøst er at hver deltager skal benytte en bøje. Det var ikke alle der havde husket det så hurtigt blev der opfundet nogle "bøjer", så man ikke blev diskvalificeret.

Som timerne gik kom deltagerne op af vandet for at skifte kamera eller objektiv. Der var virkelig mange gode motiver og vandet var meget fint.Det tegnede til at billederne ville blive af en høj kvalitet. Efter de første 2 timer var hovedparten af deltagerne kommet op med deres eksponerede film. Disse film skulle afleveres til dommerkomiteen. Fotoudvalget fremkaldte selv filmene på deres mobile jobo-maskine (et lille mobile fremkaldeanlæg til lysbillledefilm).

Kl. 12.55 blev den sidste film afleveret, og så var det bare om at få tiden slået ihjel til de fremkaldte film blev udleveret kl. 16.30.

Samtidig med at den medbragte frokost blev nydt på stranden i det fine vejr går snakken om hvad de forskellige deltagere har set og taget billeder af. Mange af deltagerne kender hinanden, dels fra samme klub, dels fra tidligere års DM. DM er ikke en konkurrence om millioner af kroner, men en hyggelig sammenkomst af undervandsfotografer der på lige vilkår tager billeder på næsten det samme sted, og så bedømmer resultatet samme aften. Der bliver fortalt historien om hvad der er sket inden for det sidste år og givet gode råd videre til de mindre erfarne fotografer. Der er en rigtig god kammeratlig ånd over hele arrangementet.

Klokken er 16.30 og hver deltager får udleveret sin fremkaldte film, sammen med 4 lysbillede rammen. Nu skal der udvælges max. 4 billeder der deltage i konkurrencen. Nogle deltagere bliver skuffet andre glade over at det som de har eksperimenteret med under vandet er lykkedes. Der var en time til at udvælge de 4 billeder. Efter udvælgelse af billederne afleveres de til dommerkomiteen. Nu skal alle billederne bedømmes. Dommerkomiteen bestod i år af 3 dommere. En fra fotoudvalget, en lokal dykker uden uv-fotoerfaring og en fotograf uden dykkererfaring. Så var alle fotografiske aspekter repræsenteret i dommerkomiteen.

Efter 1,5 times votering var resultatet klar, men først skulle der indtages en fin middag i restaurant Den blå lagune. KL. 21.00 kunne deltagerne mætte se resultatet af DM i uv-foto 1999. Alt levende på konkurrencestedet var blevet foreviget i de 69 billeder som var indleveret til konkurrencen. Billederne var delt op i 3 grupper. 3. gruppe er de billeder bliver sorteret fra i første runde. Her er typisk tale om billeder der ikke er helt skarpe, har ringe dybdeskarphed, er dårligt beskåret/kombineret, eller hvor der er for meget svæv i vandet. 2. gruppe er de billeder hvor dommerkomiteen har diskuteret fordele og ulemper ved hvert billede og til sidst er den 1. gruppe som starter med 10. pladsen og ender med bronze, sølv og guld medalje. Bronze var et vidvinkel billede der til forveksling var taget fra Atlantis – den forsvundne by, og var et opsat billede med en statue der kiggede på mod overfladen, hvor solen lyste ned i vandet. Billedet var taget af uv-fotoveteranen Gunnar Broge. Sølv gik til endnu en dygtig undervandsfotograf Jesper Mørch der havde lavet et nærbillede af en flot nøgensnegl der sneglede sig af sted på et ålegræsstrå. Guld gik til Lars Laursen der havde taget et meget close ud billede af en skrubbe der lå halvgemt i sandet. Billedet var så tæt på fisken at øjnene og munden ikke kunne være med på billedet!

Hvordan deltager jeg i Dansk Sportsdykkerforbunds DM i uv-foto?

Det eneste krav der er til deltagerne er at de, udover at være ejere af dykkerudrustning, skal være medlem af en dykkerklub der er organiseret under Dansk Sportsdykkerforbund. Hvis du vil vide hvilke klubber der opfylder dette krav, så kan du finde det på internettet eller ringe til Dansk Sportsdykkerforbund på tlf.nr. 43 26 25 60.

Der stilles inden krav om at man skal have sit eget undervandsfotoudstyr. Hvis man kan låne eller leje sig frem er det helt i orden. Der er heller ingen krav om at der skal dykkes med flasker. Alle skal bare anvende en bøje. Igennem tiden er mange af medaljebillederne taget på 1 meter vand eller mindre, så dykkere med snorkel har også en chance.

Med hensyn til valg af motiv er der intet der er givet på forhånd. Det er sket at en ukendt førstegangsdeltager har taget guld. Det er ikke til at sige på forhånd om dommerne til have billeder med action eller natur eller noget helt tredje. Det er det der gør det hele lidt spændende. Rigtig god fornøjelse.

 Tilbage                         Galleri                       Forside