NIKONOS SB 105

Nikons undervandsblitz SB105 er fuldt kompatibel med NIKONOS RS og NIKONOS V med TTL-måling og hvad dertil hører. For modellerne NIKONOS IV og III kan blitzen kun bruges manuelt, da disse undervandshuse er fra tiden før man kendte til TTL-systemet. Denne test vil hovedsagelig beskæftige sig med hvad SB 105 kan sammen med NIKONOS V, da der kun er en lille håndfuld dykkere, som i dag er i besiddelse af en NIKONOS RS (kamerahuset produceres ikke mere!)

KOMPAKT BLITZ

Blitzen er en lille kompakt sag, der kan dække alt fra 80 mm ned til 15 mm optikker. Ved fotografering med 20 og 15 mm optikker kan det anbefales at montere diffuseren foran blitzen. Det giver en bredere udlysningsvinkel, man samtidig mister man også lidt af blitzens styrke. Der drejer sig om lidt over en blænde. Ved montering af diffuseren bliver udlysningsvinklen 103 grader. I de tekniske specifikationer står det opført, at blitzens ledetal under vandet ved 1 meter og 100 ASA er blænde 16. Der er lige 2 blænder for meget efter danske forhold. Hvis man på 1 meter bruger blænde 8 uden diffusor og blænde 5,6 med diffusor, går man ikke helt galt i byen. I selve diffuseren er der to små huller, så man kan have diffuseren hængende ved blitzen og bruge diffuseren efter behag.

NØDLAMPE INDBYGGET

På blitzen er der to knapper med følgende valgmuligheder:

  1. knap: TTL-måling af blitzen (måler blitzlyset igennem kameraets optik), samtidig med at blitzen kan bruges manuelt med 100% udladning, ¼ udladning og 1/16 udladning.

  2. Knap: Endvidere er der en "test", "on", "stby","slave" og en "off" funktion. "test" funktionen har to formål. Blitzen kan skydes af, når "test" aktiveres, og når "test" funktionen er aktiveret i ca. 6 sekunder, kan blitzen bruges som nødlampe. Hver andet sekund skyder blitzen et skud af på 1/32 af fuld udladning. Disse nødsignaler bliver ved i 50 minutter ved brug af ni-cad batterier og i 2 timer ved brug af alkalinebatterier – ifølge fabrikanten. En meter smart funktion, som burde være standard på alle undervandsblitz. "on" funktionen tænder blitzen. Så længe "on" er aktiveret, lader blitzen op og bruger strøm. Ønsker man at reducere strømforbruget, skal knappen stå på "stby" (forkortelse for standby).

Hvis blitzen ikke bliver skudt af inden for 80 sekunder, slår blitzen automatisk strømforbruget fra. Så snart man aktivere udløseren, er blitzen klar. SB 105 er også udstyret med en slave funktion, som kan udløses på afstande på til 10 meter. Med alle disse kombinationsmuligheder er der dog nogle begrænsninger. Der er desværre ikke muligt at vælge kombinationen TTL-måling og slavefunktion og derved bruge SB 105 som trådløs TTL-slaveblitz. Med en NIKONOS RS og SB 105 i kombination kan man ved TTL-blitzfotografering anvende film fra 25 til 1000 ASA. Benyttes en NIKONOS V i stedet er filmvalget begrænset til mellem 25 og 400 ASA.

GENOPLADELIGE BATTERIER BEDST

På samme side som disse to kapper er placeret, sidder en rød lampe, der lyser, når blitzen er klar. Du får også denne melding i søgeren ved at "lynet" yderst forneden lyser rødt. Selve placeringen af klarlyset på blitzen er ikke genialt placeret, da man skal vende blitzen og blitzarmen næsten 180 grader for at betjene de føromtalte funktioner og se om blitzen er "klar". Ved TTL-fotografering får du melding i søgeren, om motivet er korrekt eksponeret. Hvis blitzsymbolet i søgeren lyser, har du valgt en for lille blænde( vælg derfor en større blændeåbning f.eks. blænde 5,6 i steder for blænde 8). Energimæssig drives blitzen af fire små batteri af typen AA. Blitzen kan både køre med alkaline- og NiCad-batterier.

Der er dog forskel på antal skud, afhængigt af valg af batteritype. Ved alkalinebatterier kan et sæt friske batterier klare 120 skud med en genopladningstid på 6 sekunder. Ved NiCad-batterier kan et sæt nyopladede batterier klare 45 skud med en genopladningstid på 4 sekunder. Der skal tages forbehold for disse tal, idet alkalinebatterier taber mærkbart styrke ved lave temperaturer. Endvidere er der i dag kommet AA-NiCad-betterier på 1200 mAh, som med garanti klarer 45 skud selv i koldt vand.

VANDTÆT TIL 100 METER

Blitzen er vand- og tryktæt til 100 meter. Efterhånden som nye luftarter giver dykker mulighed for at dykke længere ned i dybet, er SB 105 også forberedt på dette. Det er i denne forbindelse vær at nævne at NIKONOS V "kun" er vandtæt til 45 meter, men NOKONOS RS er vandtæt til 100 meter. Disse grænser er, hvad NIKON garantere. Blitzen alene vejer 780 gram over land og – 330 gram under vand (uden batterier). Monteret på NIKONOS velkendte armsystem er vægten over land 1730 gram og –150 gran under vand (= synker).

Af ekstratilbehør findes der et dobbelt syncrokabel, som det er muligt at tilslutte to NIKONOS-blitz. Desværre har NIKONOS ikke udviklet et nyt armsystem. For nybegyndere er det gamle armsystem en stor hjælp. Der kan som nybegynder være vanskeligt at vide, hvornår blitzhovedet er indstillet til at fotografere på 0,3 /0,6 meter eller uendelig afstand. På blitzen og armen er der hvide markeringer, som indikere 0,3 meter/0,6 meter og uendelig.

 

KONKLUSION

Der er ingen tvivl om at man får kvalitet for pengene ved at anskaffe sig en NIKONOS SB 105. Den er lille og kompakt, hvilket er en stor styrke ved bl.a. dykkerrejser. Desværre kan man ikke lave en lille kompakt stærk blitz, men

i stedet6 for at bruge 50 eller 100 ASA film kan man i stedet benytte 200 eller 400 ASA film og derved hente 1 eller 2 blænder. NIKONOS´s gamle stive armsystem synes at være en smule forældet. Det skal dog nævnes, at AQUATICA – som NIKONOS har et verdensomspændende samarbejde med – har udviklet en smart grundramme til NIKONOS RS og V, hvor AQUATICA´s omfattende armsystem passer til.