Strømsholmens dykkercenter!

Er der noget dykkercenter som kan kaldes Skandinaviens eller måske Europas bedste dykkercenter, så er det uden diskussion Strømsholmens Dykkercenter i Norge ved foden af den smukke Atlanterhavsvej. Centret drives af Olav Magne Strømsholmen, der er barnefødt og opvokset i området. Han kender området bedre end sin egen bukselomme efter hundrede vis af dyk i mange kilometers omkreds.

Hvad skal der egentlig til for at man kan kalde et dykkercenter for et godt dykkercenter? Nogle vil sikkert holde på at det er "centret" over vand der skal være i orden, mens andre vil holde på at det er dykkene som skal være i top. Ved Strømsholmens dykkercenter er begge dele i top. Centret ligger ved foden af Atlanterhavsvejen - en af Norges mange turistattraktioner. Atlanterhavsvejen er en lang række skær og holme som bindes sammen med mere eller mindre store broer + et par dæmninger. Tidligere har man skulle betale bompenge for at køre på broen, men hele projektet er betalt, så i dag er der gratis passage.

Dykkercentret ligger perfekt placeret ned i læ af Atlanterhavsvejen. Fra dykkercentret skal man lige sejle små hundrede meter til højre og igennem et smalt stræde, så er man ude i åbent hav. På dage med hårdt vejr kan der altid dykkes inde i fjorden. Her er vandet ikke lige så klart som udenskærs, men i stedet for 15-25 meters sigt er der 8-15 meters sigt - i sommerperioden. Om vinteren er sigten en helt anden. Olav fortæller, at i slutningen af februar kan man være heldig at opleve 50-60 meters vertikal sigt i perioden med højtryk og stille klart vejr. For koldt at dykke på den årstid, vil nogle sikkert sige, men temperaturen bliver aldrig under 4 grader på grund af Golfstrømmen. Om sommeren ligger temperaturen på mellem 8-14 grader afhængig af hvilken sommer det er. I 2000 var vandet usædvanligt koldt omkring 8 grader. Til gengæld var det meget klart. I 1997 var der norsk højsommer i 6 uger i træk. Der var temperaturen på vraget Altair 13,5 grader på 33 meter!!! Men så var sigten kun 12-15 meter.

Udover at Strømsholmen Dykkercenters beliggenhed er noget nærmest perfekt, lige så med vandet. Flora og fauna er også i top. Langs Norges vestkyst er der registreret ca. 1400 forskellige arter af flora og fauna. Til sammenligning er der i Røde Havet ca. 1.100 forskellige arter. Ved den Svenske vestkyst er der ca. 700 forskellige arter. Norges vestkyst har helt sikkert meget at byde på - specielt hvis man har sans for de små detaljer.

Det er ikke kun de små detaljer der gør det spændende at dykke ved Strømholmen. Er man vant til at dykke i Danmark, vil man hurtigt opdage, at der her findes mange af de samme dyre og plantearter som i Danmark. De er bare meget større. For at tage nogle eksempler, så er rødspætterne sjældent under et kg. Jeg har ikke til dato set nogen meget mindre. Største eksemplar vejede 3,8 kg og målte 72 cm. Det samme gælder for søpindsvinene, søstjerner, søsole, anemoner, brandmænd, og sukkertang. Sukkertang der er 50 cm. bredde og 3-4 meter lange er ikke usædvanligt. Det eneste der ikke er så stort er rødtungerne og taskekrabberne. De er generelt større i Sydnorge. Hvorfor denne tendens kan jeg ikke forklare.

Dykkerstederne

Dykkerlokalitetsmæssigt har Strømsholmen mange strenge at spille på. Når vejret er dårligt, kan der altid dykkes inde i fjorden. Her er en af de meget populære dykkerlokaliteter "toppen". Det er en undernordisk klippeformation der rejser sig lodret på i vandet. Den ender 5-6 meter under overfladen. Her er der et meget rigt og varietet undervandsmiljø, og så ligger det få minutters sejlads fra dykkercentret. Dybde ned til 30 meter.

Længere inde i fjorden er der meget sejle klippevægge, hvor der på små 40 meter er blomkålskoraller. Disse dyk er for de lidt mere rutinerede dykkere.

På vej ud mod det åbne hav er der den lille strøm, som ligger under 100 meter fra dykkercentret. Umiddelbart ser det ikke ud af meget, men når man kommer under overfladen, bliver man overrasket. Der er tidevandsstrøm 4 gange i døgnet og det samler en masse fisk og planter. Man skal dog have den største respekt for strømmen, da den på de hårdeste tidspunkter er så kraftig, at man simpelthen ikke kan svømme imod den. Under vandet former grundfjeldet en dobbelt tragt, der giver strømmen ekstra turbo på det smalleste sted. På det smalleste sted er der 15 meter dybt og ca. 3 meter bred. Overalt på væggene og bunden giver tusinde af dødningehåndkoraller det hele et meget smukt orange skær. Dykker man i den kraftige tidevandsstrøm kan man sagtens nå 3-4 dyk på 30 minutter. Er man hurtig kan et dyk tage 2-3 minutter. DET ER ET KRAV AT DER DYKKES FRA BÅD I STRØMMEN. Der har været mange "tæt på" episoder med dykkere der har været lige ved at blive sejlet ned at motorbåde. Af sikkerhedsmæssige årsagen stiger man ALTID op langs klippevæggene. Aldrig opstigning i det frie vand. Dybden er max. 20 meter.

Længere ude til havs er der en perlerækker af dykkermål. Nogle få af dem er:

Turisten - et vrag som ligger på 18 meter vand lige for neden af et skær. Vraget er noget faldet sammen, men så absolut et besøg værd.

Altair - et tysk transportskib der blev torpederet i 2. Verdenskrig. Vraget ligger på hovedet, så umiddelbart ser det ikke så spændende ud, men ude agter er der en imponerende skrue og et kæmpe ror. Den firebladet skrue er 7 meter i diameter!! Max. Dybde 33-35 meter.

Føllingen - efter min mening noget at det bedste dykning i hele Skandinavien. Det er nogle holme hvor der er undervandsslugter ca. 1 meter bredde og op til 5-6 meter dybe. Her er et liv af den anden verden over det hele. En lygte er tilrådelig. Max. Dybde 12 meter. Kommer man dybere ud har man ikke fundet indgangen til spalterne. Super dykkersted.

Fogna - også naturdyk små 10 sømil fra land. Her langt til havs har vandet ikke det klassiske grønne farvestik, som man normalt ser i Skandinavien. Herude er vandet blåt som det ægte ocean. Det er i bund og grund også det man svømmer rundt i. Fogna er ikke så stor, at man kan gå i land. Der er ofte sæler der slapper af på klipperne. Under vandet er der midt inde i Fogna et dybt hul på 18-19 meter. Det marina liv er mangeartet. Specielt skal de mange flotte store anemoner fremhæves. Kig godt efter i sprækkerne efter taskekrabber, troldhummer og almindelig hummer. Uden for Fogna kan du dykke til den dybde du selv ønsker.

Svartoksen er nogle holme ca. 5-6 sømil vest for Strømsholmen. Grundfjeldet går ca. 45 grader ned til sandbund som starter på 16 meter. Området er meget besøgt af lubber der svømmer ind imellem tangbladene som gror på grundfjeldet. Det rene sand går ca. 50 meter ud til varieret sand/tang/stenbund. På sandet er der altid store rødspætte og som regel også havtasker. Andre fisk som jeg også har mødt her er en ualmindelig flot orange stenbider som lå på et tangblad. En orange torsk på 3 kg. har jeg også set ligge og sove på sandbunden midt på dagen. Kvadratmeter store sømrokker er ikke ualmindelige lige som små helleflyndere. Lige neden for Svartoksen, der hvor grundfjeldet og bunden mødes, ligger der et stort gammelt spil. Det er kun spillet der ligger her. Resten af vraget mangler. Lidt underligt. Max dybde 23 meter.

Et par sømil vest for Svartoksen ligger Stabban. Stabban er en forhøjning der rejser sig op til 6 meter under overfladen. I området lige omkring Stabban er der små 50 meter dybt. Her er der et meget rigt dyreliv så som hummer, taskekrabber, sej, lubber, blåstak, og brosmer. Jeg har set nogle flotte brosmer på bare 19 meter vand. Normalt lever de på den forkerte side af 50 meter. Langs klippevæggene er der i hundredvis af dødningehåndkoraller. I de små sprækker er det værd at lyse ind, for at se hvad der gemmer sig. Ser man hummer, er det lykkedes mig flere gange at få lokket hummeren ud ved at tag min kniv og slå bankelyde på lygten. Det kan vække hummerens nysgerrighed, og så skal den frem og se hvad det er der sker. En herlig oplevelse når man kan få lokket en hummer frem til fotografering.

Mit personlige favoritdykkermål er lige uden for dykkercentret - altså stranddyk om natten. Der er ikke noget bedre end et natdyk og mit undervandshus med en 60 mm makro. Der er så meget flot og spændende micro-macro liv, at det halve kunne være nok. Nogle af fiskene som svømmer rundt om dagen står næsten stille eller sover om natten. Og så er der pludselig de små overraskelser i form af røde rejer og små 10 armede blæksprutter. Blæksprutterne skal man have øjne for. De er højst 10 mm lange og svømmer ikke højt over bunden. Sandkrabber, almindelig ulk og panserulke, svømmekrabber, kamstjerner, eremitkrebs, nøgensnegle, havtasker, havkat, stenbider, taskekrabber, sej, lubber, torsk, kutling er bare nogle af de ting, som jeg har set om natten. Man behøver ikke at dykke dybere end 15 meter for at opleve et mylder af liv. Jeg vil anbefale, at man dykker til venstre for dykkercentret. Til højre er der ikke langt til strømmer som jeg tidligere har beskrevet.

Dykkercentret

Der er 5 personer som arbejder på dykkercentret for at det hele fungerer. Og der mangler ikke noget . F.eks. er der satellit TV og billard som gæsterne kan fordrive overfladetiden med. Bådene er også i orden og der er flere af slagsen. Den største er en alu-båd på små 8 meter med 190 HK indenbords motor. Båden tager op til 12 dykkere. En 23 fods HANSAVIK specielt designet til dykkersejlads med 200 HK på hækken forkorter transporttiden til de fjerne dykkermål. Flere 5 meterbåde findes der også ved bådbroen. De små både kan lejes enten for en dag eller en uge. Der er bådture hver dag kl. 09.00, 11.00, 13.00 og 15.00. Hvis der er nogle gæster som ønsker at natdykke et bestemt sted, sejles gæsterne hvorhen de ønsker. Ved større grupper er der grupperabat. Rabatterne er opdelt efter grupper fra 5-7 personer, 8-12 personer og grupper over 12 personer. Dykkercentret har plads til 40 gæster. Gæsterne indkvarteret i eget hus eller lejligheder. En uges dykning med 2 båddyk om dagen, fri luftbank og overnatning koster ca. kr. 3.000. Den 120.000 store luftbank gør at flaskefyldning ikke er noget problem. Der dykkes både på 200 og 300 bars flasker. Teknisk dykning er der ikke noget af på Strømsholmen. Mangler makkeren eller kæresten et dykkercertifikat kan Strømsholmen også klare det. Der uddannes dykkerer i CMAS, PADI og NASE. Hvis nogen ønsker fotokursus arrangeres dette også.

Strømsholmen dykkercentret har åbent hele året på nær 6 uger fra midt i oktober til slutningen af november. I den periode er alle dykkeraktiviteter samlet om spækhuggersafari i Nordnorge.

Er der dykkerselskaber som ønsker at dykke på destinationer længere væk sejler Strømsholmen gerne til Bjørnsund, Kristiansund eller Grip. Destinationer over 15 sømil fra Strømsholmen.

Er man på bilferie i Norge og pludselig får lyst til at dykke ved Strømsholmen, kan man leje fuldt udstyr. Der er alt fra våddragter til tørdragter, flasker, finner og bly. I sommerhalvåret fra 1/6-15/8 er der rejeaftan hver onsdag og fredag. For N.kr. 120 kan man spise lige så mange pil selv rejer som man orker. Disse aftner er meget populære ikke mindst blandt centrets gæster, men også blandt lokalbefolkningen. Årsagen til denne succes er måske, at der udskænkes fadøl!!

Der er mange måder at rejse til Strømsholmen på. En af måderne er at flyve. Ca. 30 km fra Strømsholmen ligger Molde hvor der er en flyveplads. Strømsholmen henter gerne gæster som benytter denne transportform. Man kan også tage tog. En sidste udvej er at køre i bil. Der er små 1100 km. fra Helsingborg til Strømsholmen. Det tager ca. 15-17 timer at køre denne tur (afhængig af fart og pauser) hvis man kører over Åndalsnæs.

Rigtig god dykkerfornøjelse når du besøger STRØMSHOLMENS SJØSPORTSCENTER

 

Tilbage                        Galleri                           Forside